„Must see“ ako ste u poseti Beogradu

image
Jul31

„Must see“ ako ste u poseti Beogradu

Karavan Inn Hostel Beograd

Morate posetitti ako ste u Beogradu

Beograd se svake godine penje na lestvici gradova koje preporučuju vodeći svetski turistički portali. Najzaslužniji za to su sjajni utisci i uspomene na nezaboravan provod i brojne znamenitosti koje turisti ponesu iz našeg grada. I koje ih često vrate u njega...

Beograd nudi mnogo zanimljivosti i svako će sigurno naći ponešto za sebe. Često se pak može dogoditi da posetioci Beogradu nemaju unapred osmišljen plan, pa izgube dragoceno vreme tražeći atraktivne lokacije po gradu.

Zato ćemo vam pomoći. Ogrnite se znatiželjom, ponesite dobru volju i evo 10 glavnih beogradskih atrakcija koje će vam u potpunosti dočarati duh Beograda.

1.Beogradska tvrđava – Kalemegdan

Ovde počinje beogradska bajka. Svi mitovi, legende, istorijske priče nalaze se na ostacima jedne od najstarijih tvrđava na svetu. Kalemegdan se nalazi na savršenoj lokaciji, na ušću Save u Dunav, a nudi veliki broj atrakcija koje oduzimaju dah: spomenik Pobedniku, simbol Beograda, Vojni muzej na otvorenom, Prirodnjački muzej, ZOO vrt. Najbolje od svega je što je ovo potpuno besplatna znamenitost grada, čije kapije su otvorene 24/7.

2.Knez Mihailova ulica

Ovo je omiljeno beogradsko šetalište, epicentar beogradske kulture i istorije, a spaja Kalemegdan sa Terazijama. Ulica kneza Mihaila je i oaza za ljubitelje šopinga, jer su u njoj brojne radnje vodećih svetskih brendova koje su se smestile u velelepnim zgradama u stilu secesije.

3.Trg Republike

Trg Republike ili popularno „ kod konja“, po konju na statui Kneza Mihaila Obrenovića, mesto je gde se Beograđani najčešće sastaju. Tu se odvijaju i brojna kulturna dešavanja i manifestacije, koncerti i performansi. A Trg Republike značajnim čine i dve velike kulturne institucije, Narodni muzej i Narodno pozorište.

4.Terazije

Terazijski trg ime je dobio po brojnim vodenim tornjevima, umesto kojih sada stoji čuvena fontana izgrađena 1860. Sa leve i desne strane fontane, nalaze se dva najznačajnija beogradska hotela, Balkan i Moskva, kao i neboder Palata Albanija. 

5.Skadarlija

Skadarska ulica je boemsko srce Beograda. Skadarlijski restorani nude tradicionalnu domaću kuhinju i gurmanluke, kao i živu muziku tamburaških orkestara koja dopire iz skoro svake kafane. Ovu ulicu autentičnom čini i kaldrma koja baš i nije naročito zgodna za hod u štiklama ili posle nekoliko čašica domaće srpske rakije. Ipak, ova ulica popularna je među turistima svih starosnih dobi.

6.Stari i novi dvor

To su nekadašnji kraljevski dvorovi. Stari dvor koristila je porodica Obrenović, a poznat je i kao mesto jednog od najgorih ubistava u srpskoj istoriji, 1903. u njemu su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga. Sada se u njemu nalazi gradska vlada i kabinet gradonačelnika. Novi dvor je izgrađen znatno kasnije, kao rezidencija porodice Karađorđević. Sada je u njemu kancelarija srpskog predsednika.

7.Trg Slavija

Najprometniji i najbrži kružni tok u gradu. Beogradom kruži priča o japanskim turistima koji su nekoliko sati netremice u čudu posmatrali kako ovaj ludi kružni tok funkcioniše i to bez udesa. Nekada je ovo bio mnogo mirniji deo grada, a poznat je i po prvom McDonald’s restoranu u istočnoj Evropi koji je otvoren upravo ovde 1988. godine.

8.Hram svetog Save

Najveći je pravoslavni hram na Balkanu izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu. Sa krstom na vrhu kupole visok je 82m, a poznat je i po svojim polifoničnim zvonima koja zvone na svakih sat. Posvećen je i nosi ime po jednom od prvih srpskih učitelja, reformatora i svetaca, Svetom Savi, za koga se veruje da su mu Turci spalili kosti upravo na mestu na kom je podignut Hram.

9.NATO ruševine

Ruševine koje su ostale iza NATO bombardovanja Beograda (24. mart – 10. jun 1999)i danas privlače veliku pažnju turista. Među njima su najznačajnije zgrada Generalštaba, MUP-a i RTS-a, sve u samom centru grada.

10. Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je veliko veštačko ostrvo na reci Savi koje se nalazi na samo 5 km od centra grada. Pokriveno je gustom šumom, travnjacima i šljunkovitim plažama. Šetalište oko jezera dugo je oko 7,5 km, a možete ga preći i vozićem. Godinama unazad omiljena je vikend destinacija većini Beograđana. Obiluje sportskim terenima, restoranima, kafićima i brojnim drugim mogućnostima za opuštanje ili aktivan vikend odmor. Takođe, ovo ostrvo nudi i celonoćnu zabavu u brojnim kafićima i klubovima koji tokom leta rade non-stop, tako da vam je provod zagarantovan.